GASTRONOMIK TURIZM - BUXORO PAZANDACHILIK MEROSINI SAQLAB QOLISH OMILI

Qurbonova Manzila Boqiyevna, tarix fanlari nomzodi, dotsent Buxoro davlat universiteti

Авторы

  • Qurbonova Manzila Boqiyevna TerDU

Ключевые слова:

etnografik turizm, ovqatlanish etiketi, milliy taomlari oshxonasi, taomlar degustatsiyasi, xalq oshpazligi, palov, oshi sofi, “Sumalak bazmi”, halvoyitar, obi-navvot.

Аннотация

Xalqning moddiy madaniyatini ko‘rsatuvchi muhim elementlaridan biri taomlar, tanovvul madaniyati, kulinariya jihozlari, taom tayyorlash texnologiyasi har bir sayyohni qiziqtirib keladi. Maqolada sayyohlikning asosiy yo‘nalishlaridan biri gastronomik (mehmondo‘stlik, tanovvul) turizmning maqsadi, mohiyati, Buxoro vohasida ushbu turni rivojlantirish yo‘llari va imkoniyatlari, voxada azaldan shakllangan xalq oshpazligi, pazandachilikning shakllari tahlil qilingan.

Библиографические ссылки

Гастрономия сўзи пазандалик санъати, шинавандалик маъносини англатади /Ўзбек тилининг изоҳли луғати. I том. – Москва: “Рус тили”, 1981.

Неъматзода Т. “Кони лаззат ва хони неъмат”и Возеҳ / Мажмуаи илми XXVI. Серияи фанҳои филологии нашри 2. – Сталинобод, 1959.

Қурбонова М. Бухоро воҳаси ўзбек ва тожикларининг анъавий таомлари (XIX аср охири - XX аср боши). Тарих фанлари номзоди дисс...–Тошкент, 1994.

Қурбонова М. Б. Воҳа моддий маданиятида ширинлик ва ичимликлар ўрни / Древнее Наследие Бухары (сборник научно-позновательных статей). – Бухара: Дурдона, 2016.

Қурбонова М.Б. Сумалак таоми: жамоавий мулоқот ва маросимийлик рамзи // Таълим ва инновацион тадқиқотлар. – Бухоро, 2022. – № 11. – Б.29.

Сухарева О.А. Позднофеодальный город Бухара конца ХIХ нач. ХХ в. Ремеcленная промышленност. – Ташкент, 1962. 7.Ханников Н. Описание Бухарского ханства. -СПб, 1843. – С.121-124, 129,134,137.

Загрузки

Опубликован

2025-04-17